PARA РОБО ИНКУБАТОР

PARA РОБО ИНКУБАТОР

Роботи, дронове, виждащи машини, изкуствен интелект - вашето бъдеще

За втора поредна година от сдружение “Професионална асоциация по роботика и автоматизация” (PARA) организират образователно-менторската програма PARA робо инкубатор. Шестмесечната програма ще стартира на 6-ти март. Тя ще предостави на участниците съвети, финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, за да може всеки участник да създаде своя работещ прототип в програмата.

Резултатите от първия сезон

В първия сезон на програмата отбори и индивидуални участници създаваха: робот за премахване на плевели, дрон в помощ на спасителните служби, роботизирана протеза и платформа за прогнозиране на цените на електронни компоненти. Проектите бяха представени на форума на PARA през септември в “София Тех Парк”, а три от тях получиха и финансови награди. Два от проектите спечелиха допълнително финансиране за да бъдат пуснати на пазара, а на други участници в инкубатора бяха предложени стипендии за академично развитие.

Какво да очакват кандидатите в новия сезон

В новия сезон, PARA търси следващите идеи и проекти в сферата на роботиката, хардуера, дроновете, машинното самообучение, решенията за умна градска среда, индустриалните решения и иновациите. Участниците във втория сезон се бъдат разделени на две групи в зависимост от стадия си на развитие: професионални проекти и учебни проекти. Всяка група ще получи финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории, както и менторство. От PARA ще разработят индивидуален план на всеки участник. Сред учебните модули, които ще бъдат засегнати в програмата са: продуктов прототип, дизайн мислене, машинно зрение и ориентация на машината, възприятие на роботите, намиране на партньори за тестване и купуване на технологията и други.

Ментори и преподаватели по време на програмата ще бъдат инженери, технологични предприемачи, експерти, и бизнес, които се срещат във втория сезон на PARA Robotics Incubator. В рамките на шест месеца участниците ще получат възможност да работят с тях. До 23:59 вечерта на 20 февруари кандидатите могат да представят своята идея или проект на сайта на инициативата.

Награди и подкрепа

Победителят в категорията “професионален проект” ще получи награда от 4 хил. лв., а победителят в категорията “учебен проект” ще получи награда от 2 хил. лв.. Всеки проект, свързан с умни градски решения, може да бъде допълнително подкрепен и от инициативата “Пясъчник за иновативни решения” на Innovative Sofia.

Кой подкрепя проекта?

Инкубаторът събира широка корпоративна подкрепа като сред спонсорите на инициативата са “Шнайдер Електрик България”, Infineon, фондация “Америка за България”, “РАИС” и “ФАНУК България”. От “София Тех Парк” и хъб за творчески технологии “Резонатор” ще подсигурят среда на екипите в София, а други членове и партньори на сдружението са готови да предоставят достъп до помещения и апаратура във Варна, Русе, Видин, Пловдив и Стара Загора.

https://www.para.expert/

[object Object]