Доц. д-р Георги Иванов Желязков

Assoc. Prof. Dr. Georgi Ivanov Zhelyazkov

Associate professor

Scientific degree Doctor

Contact'se-mail: georgi.i.zhelyazkov@trakia-uni.bg телефон: 042 699 379

Biography

Роден на 12.02.1980 г. в гр. Сливен. Образование

Secondary education: 1993-1998 г., „Технолог програмист на системи с ЦПУ“. Техникум по механотехника “Н.Е.Жуковски”, гр. Сливен.

Висше:2000-2004 г.,Bachelor degree, „Животновъдство“, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

2005-2006г.,Master degree, „Животновъдство“. Програма „Технология на месо и месни продукти“, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

15.05.2015 г.,PhD degree „Рибовъдство, рибно стопанство и промишлен риболов“, докторска дисертация на тема: „Влияние на добавката на ленено и слънчогледово масло във фуража върху някои продуктивни показатели и качеството на месото при отглеждане на дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss W.) и шаран (Cyprinus carpio L.)“, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

Кариерно развитие

2005-2008 г., Отговорник по самоконтрола и координатор на НАССР екип. Производство на безопасни храни. Месопреработвателно и рибопреработвателно предприятие “ЕКОПРОМ” ООД, гр. Сливен.

Развитие на научната кариера

2008-2012 г., Асистент в секция „Месо и месни продукти”, Катедра „Морфология, физиология и хранене на животните”, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

2012-2016 г., Асистент в Секция „Аквакултура”, Катедра „Биология и аквакултура, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

2016-2019 г., Главен асистент в Секция „Аквакултура“, Катедра „Биология и аквакултура”, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

2019-до момента, „Доцент“ по научна специалност: „Рибовъдство, рибно стопанство и промишлен риболов“, научно направление 6.3. „Животновъдство“, научна област 6. „Аграрни науки и ветеринарна медицина“, в Секция „Рибовъдство и Аквакултура“, Катедра „Животновъдство – непреживни животни и специални отрасли”, Аграрен факултет, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

Scientific interests
  • Aquaculture

  • Технологии в аквакултурата

  • Сладководна и морска аквакултура

  • Качество и безопасност на месо и продукти от аквакултура и риболов

Selected publications

Атанасова, С., С. Рибарски, Г. Желязков, Т. Стоянчев, 2010. Приложение на спектралния анализ в близката инфрачервена област за бързо недеструктивно разграничаване на охладено и размразявано свинско месо. УХТ-Пловдив. Научни трудове том LVII, св. 2, 15-20.

Genchev, A., S. Ribarski, G. Zhelyazkov, 2010. Physicochemical and technological properties of Japanese quail meat. Trakia Journal of Sciences, Vol. 8, No 4, pp 86-94.

Atanassova, S., S. Ribarski, and G. Jeliazkov, 2012. The role of first overtone of water absorption in the prediction of quality parameters of pork meat, in: Proceedings of the 15th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, Edited by M. Manley, C.M. McGoverin, D.B. Thomas and G. Downey, Cape Town, South Africa, pp 25-28.

Atanassova, S., N. Naydenova, S. Ribarski, G. Jeliazkov, T. Dimitrov and G. Mihaylova, 2012. Non-destructive detection of cheese and meat quality using a portable fiber optic near infrared instrument, in: Proceedings of the 15th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, Edited by M. Manley, C.M. McGoverin, D.B. Thomas and G. Downey, Cape Town, South Africa, pp 466-469.

Atanasoff, A., V. Ivanov, G. Nikolov, G. Zhelyazkov, B. Petrova, 2012. Effects of dietary Vitasil on gfowth perfomance of carp (Cyprinus carpio). “Book of proceedings” 3rd International Scientific Meeting 2-4 September 2012, Ohrid, R. of Makedonia, pp 90-92.

Atanasoff, A., G. Nikolov, Y. Staykov, G. Zhelyazkov,I. Sirakov, 2013. Proximate and mineral analysis of atlantic salmon(Salmo salar) cultivated in Bulgaria. Biotechnology in animal husbandry. vol. 29 (3), 571-579.

Zhelyazkov, G.,D. Georgiev, L. Dospatliev, Y. Staykov, 2014. Determination of Heavy Metals in Roach (Rutilus rutilus) and Bleak (Alburnus alburnus) in Zhrebchevo Dam Lake. Ecologia Balkanica. vol. 5, Special Edition pp. 15-20.

Zhelyazkov, G, Y. Staykov, G. Nikolov, 2014. Effect of linseed and sunflower oil supplementation in the diet on the growth performance in carp (Cyprinus carpio L.), cultivated in recirculating system. Agriculture Science and Technology.vol. 6, (3), 263 – 266.

Zhelyazkov, G., 2014. Effect of the linseed and sunflower oils in the diet on the growth parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.), cultivated in recirculating system. Agriculture Science and Technology.vol. 6, (4), 431 – 436.

Zhelyazkov, G.,T. Popova, Y. Staykov, 2015. Effect of sunflower and linseed oil supplementation in the diet on the chemical and fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.), cultivated in recirculating system. Bulgarian Journal of Agricultural Science.Supplement 1, 21: 161-168. (SJR=0.196)

Staykov, Y., G. Zhelyazkov, S. Stoyanova,2015. Effect of substitution of sunflower meal with flaxseed meal on the growth performance and chemical composition of meat in common carp (Cyprinus carpio L.). Bulgarian Journal of Agricultural Science. Supplement 1, 21: 169-174.(SJR=0.196)

Zhelyazkov, G.,Y. Staykov, D. Georgiev, 2015. Effect of dietary betaine supplementation on some productive traits of common carp (Cyprinus carpio L.) cultivated in recirculation system. Conference proceedings of 7 International conference “Water and fish”, Belgrade-Zemun, Serbia, pp 518-525. ISBN 978-86-7834-224-0

Zhelyazkov, G., 2015.The effect of stocking density on some hydrochemical parameters and growth traits in European perch (Perca fluviatilis L.), cultivated in a recirculation system. Agriculture Science and Technology.vol. 7, (2), 238–241.

Georgiev, D., G. Zhelyazkov, K. Georgieva, 2015. Sex and Size Structure of Roach (Rutilus rutilus) and Bleak (Alburnus alburnus) Populations in Zhrebchevo Dam. Ecologia Balkanica. vol. 7, (2), pp. 51-56.

Zhelyazkov, G., T. Popova, D. Stratev, 2015. Chemical composition and fatty acid profile of marinated mackerel (Scomber scombrus) during processing and storage. Macedonian Journal of Animal Science, vol. 5, (2), pp. 75–80.

Stoyanova S., Y. Staykov, G. Zelqzkov, I. Sirakov, G. Nikolov, 2016. Fish production and some traits of meat quality in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farmed in different production systems. Agricultural Science and Technology, vol. 8, (4), 346-350.

Stratev, D., T. Popova, G. Zhelyazkov, I. Vashin, L. Dospatliev and Elitsa Valkova, 2017. Seasonal Changes in Quality and Fatty Acid Composition of Black Mussel (Mytilus galloprovincialis). Journal of Aquatic Food Product Technology, vol. 26, (7), 871–879. https://doi.org/10.1080/10498850.2017.1346742 (IF=0.682)

Popova, T., D. Stratev, I. Vashin, G. Zhelyazkov, E. Valkova and L. Dospatliev, 2017. Seasonal Changes in the Quality and Fatty Acid Composition of Meat in Rapa Whelk (Rapana venosa) from the Bulgarian Black Sea Coast. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, vol. 4(3): 277–283.

Yonkova, P. Y., H. A. Bardarova, G. I. Zhelyazkov, R. S. Simeonov, K. K. Dimitrov, G. Penchev, G. S. Vateva and M. G. Stefanov, 2017. Age-related anatomical and microscopic features of the oesophagus and stomach in the rainbow trout (Onchorynchus mykiss). Bulg. J. Vet. Med., 20, Suppl. 1, 45–49.

Peeva, S., E. Raichev, G. Zhelyazkov, 2017. Fish producer’s attitude to the most common fish-eating birds in Central Bulgaria. Ecologia Balkanica, 9(2), 1-5.

Veleva-Doneva, P., S. Atanassova, G. Zhelyazkov, 2017. Innovative engineering methods for quality evaluation and food safety. The Małopolska School of Economics in Tarnów Research Papers Collection, 36(4), 13-23.

Stratev, D., G. Zhelyazkov, X. S. Noundou and R. W. M. Krause, 2018. Beneficial effects of medicinal plants in fish diseases. Aquaculture International, 26:289–308. https://doi.org/10.1007/s10499-017-0219-x (IF=1.283)

Zhelyazkov, G.,2018. Effect of different diets on growth performance and survival of European perch (Perca fluviatilis L.) cultivated in recirculating system during transition from live food to formulated feed. Aquatic Research, 1(1), 12-17.DOI: 10.3153/AR18002.

Zhelyazkov, G., T. Yankovska-Stefanova, E. Mineva, D. Stratev, I. Vashin, L. Dospatliev, E. Valkova, T. Popova, 2018. Risk assessment of some heavy metals in mussels (Mytilus galloprovincialis)and veined rapa whelks (Rapana venosa) for human health. Marine Pollution Bulletin 128, 197–201. https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2018.01.024 (IF=3.241)

Stoyanova, S., G.Zhelyazkov,K. Velichova, I.Sirakov Y. Staykov, 2018. Effect of savory extract supplementation on some productive traits and economic efficiency of common carp (Cyprinus carpio L.). Aquatic Research, 1(3), 110-114. DOI: 10.3153/AR18012.

Zhelyazkov, G. and D.Stratev, 2018. Some physicochemical characteristics of fish products sampled from Bulgarian retail markets. Journal of Food Quality and Hazards Control, 5, 33-36.

Zhelyazkov, G., S. Stoyanova, I. Sirakov, K. Velichkova, Y. Staykov, 2018. Effect of nutmeg extract supplementation on some productive traits and economic efficiency of common carp (Cyprinus carpio L.) cultivated in recirculation system. Agricultural Science and Technology, 10(1), 54-56. DOI: 10.15547/ast.2018.01.013

Nikolova, G., Y. Karamalakova, A. Zheleva, D. Stratev, I. Vashin, G. Zhelyazkov, V. Gadjeva, 2018. Comparative analysis of real-time oxidative stress biomarkers measured in mussels (Mytilus galloprovincialis) and veined rapa whelks (Rapana venosa) in relation to two seasons – An electron paramagnetic resonance study. Bulgarian chemical communications, Volume 50, Special Issue C, (pp. 58 – 63). (IF=0.238)

Zhelyazkov, G., 2018. Еffect of dietary betaine supplementation on some productive traits of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) cultivated in recirculation system. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, 4(2), 100-105.

Zhelyazkov, G., 2018. Effect of monosodium glutamate dietary supplementation on some productive traits of common carp (Cyprinus carpio L.), cultivated in net cages. Agricultural Science and Technology, 10(3), 204-207. DOI: 10.15547/ast.2018.03.039

Georgieva, K.,G. Zhelyazkov, Y. Staykov, D. Georgiev, 2018. Effect of dietary phytoextracts supplementation on the chemical composition and fatty acid profile of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.), cultivated in recirculation system. Agricultural Science and Technology, 10(3), 215-221. DOI: 10.15547/ast.2018.03.041

Staykov, Y., I. Sirakov, G. Zhelyazkov, 2018. Multitrophic system for aquaculture production in floating and submersible cages. International scientific conference „Blue economy and blue development“ 1-2 June 2018, Burgas, Bulgaria. pp. 224-229. ISBN 978-619-7126-57-0

Staykov, Y., I. Sirakov, G. Zhelyazkov,S. Stoyanova, 2018. Mobile, modular type recirculation installation, for integrated and sustainable cultivation of hydrobionts and plants. International scientific conference „Blue economy and blue development“ 1-2 June 2018, Burgas, Bulgaria. pp. 217-223. ISBN 978-619-7126-57-0

Georgieva, K. and G. Zhelyazkov, 2018. Effect of dietary phytoextracts supplementation on growth performance and blood parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.), cultivated in a recirculation system. Trakia Journal of Sciences, 4, 292-299. doi:10.15547/tjs.2018.04.005

Stoyanova, S., G. Zhelyazkov, K. Velichkova, I. Sirakov, Y. Staykov, 2018. Influence of dietary cinnamomum verum extract on the growth and economic efficacy of common carp /Cyprinus carpioL./, reared in a recirculation system. Trakia Journal of Sciences, 4, 307-312. doi:10.15547/tjs.2018.04.007

Zhelyazkov, G., D. Georgiev, S. Peeva, S. Kalcheva and K. Georgieva, 2018. Chemical composition and levels of heavy metals in fish meat of the Cyprinidae family from Zhrebchevo Dam, Central Bulgaria. Ecologia Balkanica,vol. 10 (2), 133-140.

Zhelyazkov, G. and D. Stratev, 2019. Meat quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brown trout (Salmo trutta fario) farmed in Bulgaria. Journal of Food Quality and Hazards Control, 6, 37-40.

Sirakov, I., K. Velichkova, S. Stoyanova,G. Zhelyazkov, Y. Staykov, 2019. The effect of diet supplemented with dandelion’s(Taraxacum officinale) extract on the productive and bloodparameters of common carp (Cyprinus carpio l.), cultivatedin the recirculation system. Macedonian Veterinary Review, 42 (2): 131-139.

Velichkova, K., I. Sirakov, S. Stoyanova, G. Zhelyazkov,Y. Staykov, T. Slavov, 2019. Effect of Acorus calamus L. extract on growth performance and blood parameters of common carp (Cyprinus carpio L.) cultivated in a recirculation system. Journal of Central European Agriculture, 20 (2), 585-591.

Zhelyazkov G and D. Stratev, 2019. Effect of monosodium glutamate on growth performance and blood biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.), Veterinary World, 12(7): 1008-1012.

Dermendzhieva, D., G. Zhelyazkov, G. Beev, G. Kostadinova, T. Dinev, G. Petkov, 2019. Agro-Еcological Assessment of Ovcharitsa Dam (Bulgaria) Water Used For Thermal Power Plant Cooling. Ecologia Balkanica,vol. 11 (2), 167-180. (SJR=0.134)

Georgieva, K., G.Zhelyazkov, Y.Staykov, and D.Georgiev,2019. Effect of dietary phytoextracts supplementationon chemical composition of common carp (Cyprinus carpio L.), cultivated in recirculating system. Bulg. J. Agric.Sci., 25 (Suppl. 3), 178–181

Tinacci,L, D. Stratev,G. Zhelyazkov, R. Kyuchukova, M. Strateva,D. Nucera, A. Armani, 2020. Nationwide survey of the Bulgarian market highlights the need to update the official seafood list based on trade inputs. Food Control 112 107131. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107131 (IF=4.258)

Zhelyazkov G. and T.Stoev, 2020. Effect of cinnamon (Cinnamomum verum)extract on productive traits, economic efficiency and blood biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.). Bulgarian Journal of Agricultural Science, 26 (Suppl. 1), 175-179. (SJR=0.196).

Stoev T. and G. Zhelyazkov, 2020. Productive traits, blood biochemical parameters and meat quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) fed with supplement of nutmeg extract (Myristica fragrans). Agricultural Science and Technology, 12(4), 324-330.

Georgieva K., Zhelyazkov G. and Georgiev D., 2020. Effect of dietary phytoextracts supplementation on biochemical blood parameters of common carp (Cyprinus carpio L.) cultivated in a recirculation system. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 26 (Suppl. 1), 175-179. (SJR=0.196).

Stoev T. and G. Zhelyazkov, 2021. Effect of black pepper (Piper nigrum) extract on productive traits, economic efficiencyand blood biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.). Agricultural Science and Technology, 13(3), 266-271.

Tinacci, L., D. Stratev, M.Strateva, G. Zhelyazkov, R. Kyuchukova and A. Armani, 2022. New official Bulgarian list of seafood trade names: coping with EU labelling requirements and market trends to enhance consumers’ informed choice. Journal of Consumer Protection and Food Safety (Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit), xxxxxx. https://doi.org/10.1007/s00003-022-01397-7 (IF=2.628)

Zhelyazkov G. and Stoev T., 2022. Proximate and fatty acid composition of meat from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) after dietary supplementation with black pepper (Piper nigrum L.) extract. Food Science and Applied Biotechnology, 2022, 5(2), 232-239. https://doi.org/10.30721/fsab2022.v5.i2.183

Strateva M., Stratev D., and Zhelyazkov G., 2023. Freezing influence on the histological structure of Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis).AIMS Agriculture and Food, 8(2), 278–291. doi: 10.3934/agrfood.2023015(SJR=0.29)

Tinacci, L.; Stratev, D.; Strateva, M.; Zhelyazkov, G.; Kyuchukova, R.; Armani, A., 2023. Seafood Product Authentication Survey of the Bulgarian Retail Market Highlights the Need for a Traceability Update at the National Level. Foods, 12, 1070. https://doi.org/10.3390/foods12051070(SJR=0.726)

Disciplines taught

.

Additional information

Textbooks and study aids

Стефанов, М., Д. Владова, Д. Костов, Р. Димитров, П. Йонкова, К. Стаматова-Йовчева, Д. Йовчев, Г. Желязков, R. Martin-Orti. Praktikul miologiae bovis et equi. Pars II. Издателство „Кота“, Стара Загора 2011 г. ISBN 978-954-305-328-5

Митев, Ю., Т. Пенев, Й. Стайков, А. Атанасов, Г. Николов, И. Сираков, А. Русенов, Г. Желязков. Болести профилактика хидробионти. Академично издателство, Тракийски университет, Стара Загора 2013 г. ISBN 978-954-338-052-7

Желязков, Г., Ръководство за размножаване на Европейски костур. Издателство Алфа Визия, Стара Загора 2019 г. ISBN 978-954-9483-71-0

Монографии

Желязков, Г., „Използване на хранителни добавки при суперинтензивно култивиране на риби“, Издателство Алфа Визия, Стара Загора, ISBN: 978-954-9483-70-3

Книги

Желязков, Г., „Хранителни добавки, продуктивни показатели и качество на месото при рибите“. Издателство Алфа Визия, Стара Загора 2019 г., ISBN: 978-954-9483-72-7

Участие в научни проекти

National

Разработване на интелигентни технологии за оценка на количеството и безопасността на хранителни земеделски продукти – 2008-2011г. Съвместно с Русенски Университет „Ангел Кънчев” и университет по хранителни технологии – Пловдив, 23 участника, 9 от ТУ (доц. д-р С. Атанасова, проф. дсн Т. Димитров, проф. Дсн Г. Михайлова, доц. д-р С. Рибарски, гл.ас. д-р Н. Найденова, гл.ас. д-р Г. Беев, гл. ас. инж. П. Велева, ас. Г. Желязков.

Проект BG051PO001-3.3.07-0002 „Студентски практики”, 2013-2014г.

Договор Ж-125. Изследвания върху качеството на шаран и пъстърва от аквакултура в свежо и обработено състояние. 2016 г. Ръководител: доц. д-р Ангелина Иванова

Националната Научна Програма «Здравословни Храни за Силна Биоикономика и Качество на Живот» на МОН. Срок: 2018-2021 г. Ръководител: Проф. д-р Владислав Попов

Националната Научна Програма «Млади учени и постдокторанти на МОН. Срок: 2018-2020 г.

Договор Ж-154 Тема: Технология за отглеждане на зарибителен материал от костур (Perca fluviatilis) в поликултура. Срок: 2019-2020 г. Ръководител: Проф. д-р Таня Хубенова

Договор №292/25.08.2020 г. Тема: Провеждане на проучвателен мониторинг на риби за определяне на зони в реки или участъци от реки, които да бъдат защитени от хидроморфологичен натиск с цел опазване размножаването на рибните видове в териториалния обхват на Басейнова дирекция „Дунавски район“. Срок: 2020-2021 г. Ръководител: Проф. д-р Таня Хубенова

Националната Научна Програма «Интелигентно животновъдство» на МОН. Срок: 2021-2024 г. Ръководител:

Договор 319/15.07.2021 г. Тема: Изпълнение на проучвателен мониторинг за повърхностни води/подобряване на базата от знания за намаляване на несигурността. Проучвателен мониторинг на риби за определяне на зони в реки или участъци от реки, които да бъдат защитени от хидроморфологичен натиск с цел опазване размножаването на видовете в териториалния обхват на Басейнова дирекция ˝Дунавски район˝ по сключен с Басейнова дирекция „Дунавски район“. Срок: 2021-2022 г. Ръководител: доц. д-р Ангелина Иванова

University

Проучване влиянието на срока на съхранение върху физико-химичните свойства и органолептичните качества на охладено и замразено бледо меко и воднисто месо /БЕМ – месо/ – 2009 г. Ръководител: доц. д-р С. Рибарски; Членове: доц. д-р В. Кацаров, ас. Г. Желязков, студент Н. Иванов, студент В. Пенчев.

Дооборудване на научноизследователската лаборатория ма АФ при ТУ за изследване на суровини и храни чрез доставяне на модули – 2009-2011. Ръководител: проф. дсн Г. Михайлова; Членове: доц. д-р А. Илчев, доц. д-р И. Желязкова, гл.ас. д-р Н. Найденова, гл.ас. д-р Г. Беев, ас. Г. Желязков, студент В. Котокова.

Изграждане на експериментален охлювъден център. Договор № 2Ф/12.

Разработване на технологични параметри за промяна на храненето на личинки от бяла риба (Sander lucioperca L.): преминаване от естествена към изкуствена храна. Договор № 5Ж/13.

Анализ на рибовъдните показатели при различни технологии за отглеждане на шаран /Cyprinus carpio L./. Договор № 5Ж/14.

Анализ на рибовъдните показатели при различни технологии за отглеждане на дъгова пъстърва /Oncorhynchus mykiss/. Договор № 8.Ж.15.

Разширяване дейността на микробиологична лаборатория с нова апаратура за изследване на химичен състав, микробиологичен и оксидативен статус на месо от рапан (Rapana venosa) и черна мида (Mytilus galloprovincialis). Договор № 3 ОУП. – 2016-2018г.

Проучване на съдържанието на тежки метали в риби от язовирите Копринка, Жребчево и Студен кладенец. Договор №11АФ/16

Изследване на влиянието на добавката на екстракти от лечебни растения в храната за шаран (Cyprinus carpio L.) и дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss W.) при култивирането им в аквапонна рециркулационна система. Договор №3АФ/18

„Сравнително изследване на сезонните изменения в плътността на две колонии на европейския лалугер (Spermophilus citellus L., 1766), намиращи се на разлина надморска височина. Установяване на структурата и вариабилността на звуковите сигнали за опасност в същите колонии“ Договор № 4АФ/21.

Ръководство на университетски научни проекти

Промени в аминокиселинният и мастнокиселинният състав на месо от скумрия (Scomber scombrus) при преработка и съхранение. Договор № 9Ж/12.

Влияние на добавката на ленено и слънчогледово масло във фуража за дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss) върху съдържанието на холестерол и мастни киселини в месото. Договор № 12Ж/13.

Влияние на добавката на ленено масло във фуража върху някои рибопродуктивни показатели и мастнокиселинния състав на месото при суперинтензивно отглеждан шаран (Cyprinus carpio L.) Договор № 8/Ж14.

„Влияние на срока на съхранение в охладено и замразено състояние върху технологичните качества, химичния състав, микробилогичния статус и хистоструктурата на месо от рапан (Rapana venosa) и черна морска мида (Mytilus galloprovincialis) добити от Черно море“. Договор № 8АФ/21.

Ръководство на докторанти успешно защитили

ОНС „Доктор“ – 1 бр.

Ръководство на дипломанти успешно защитили

ОКС „Бакалавър“ – 35 бр.

ОКС „Магистър“ – 3 бр.

Участие в научни форуми

Юбилейна научна конференция с международно участие „Качество, иновации, мобилност – Европейски измерения на науката в Тракийски университет“, 12 май 2010 г. Стара Загора.

Рибарски, Стефан, Стефка Атанасова, Георги Желязков, Николай Иванов и Валентин Пенчев. „Влияние на срока на съхранение върху органолептичните и технологичните качества на охладено и замразено Бледо, меко и воднисто месо (БЕМ-месо)“ – постер

Атанасова, Стефка, Стефан Рибарски, Георги Желязков. „Възможности на спектралния анализ в близката инфрачервена област за бързо и недеструктивно разпознаване на нормално и бледо, меко, воднисто свинско месо“ – доклад

Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии – 2010 15-16 октомври, гр. Пловдив.

3 International Scientific Meeting 2-4 September 2012, Ohrid, R. of Makedonia.

Atanasoff, A., V. Ivanov, G. Nikolov, G. Zhelyazkov, B. Petrova. „Effects of dietary Vitasil on gfowth perfomance of carp

Втора научна конференция по екология 01 ноември 2013 г., гр. Пловдив.

Zhelyazkov, G., D. Georgiev, L. Dospatliev, Y. Staykov. „Determination of Heavy Metals in Roach (Rutilus rutilus) and Bleak (Alburnus alburnus) in Zhrebchevo Dam Lake“ – постер

Научна конференция с международно участие „Българското земеделие – хоризонт 2020“, Стара Загора, 15-16 май 2014 г.

Zhelyazkov, G., Y. Staykov, G. Nikolov. „Влияние на добавката на ленено и слънчогледово масло във фуража върху растежните показатели при шаран (Cyprinus carpio L.), култивиран в рециркулационна система“ – докла

Zhelyazkov, G.„Слънчогледово масло във фуража върху растежните показатели при дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss W.), култивирана в рециркулационна система“ – постер

Шеста международна научна конференция „Аквакултура и водни екосистеми“, 29-31 октомври 2014 г.

Zhelyazkov, G., T. Popova and Y. Staykov.„Effect of Sunflower and Linseed Oil Supplementation in the Diet on the Chemical and Fatty Acid Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W.), Cultivated in Recirculating System“ – доклад

Staykov, Y., G. Zhelyazkov, S. Stoyanova. „Effect of Substitution of Sunflower Meal with Flaxseed Meal on the Growth Performance and Chemical Composition of Meat in Common Carp (Cyprinus carpio L.)“ – доклад

Юбилейна научна конференция с международно участие „20 години Тракийски университет“, 19-20 май 2015 г.

Atanassova, S., G. Zhelyazkov, Y. Staykov. Application of near-infrared spectroscopy and chemical analysis for discrimination of perch (Perca fluviatilisL.), raised in recirculation system and wild perch. – постер

7th International conference “Water and fish”, Belgrade-Zemun, Serbia, June 10-12 2015.

Zhelyazkov, G., Y. Staykov, D. Georgiev. Effect of dietary betaine supplementation on some productive traits of common carp (Cyprinus carpio L.) cultivated in recirculation system. – постер

Научна конференцияс международно участие„Актуални проблеми и хоризонти пред аграрнoтообразование, наука и бизнес”, СПА хотел „Калиста“ Стараозагорски минерални бани,12-13 май 2016 г.

Zhelyazkov, G.and N. Deneva – „Effect of different diets on growth performance and survival of European perch (Perca fluviatilis L.) cultivated in recirculating system during transition from live food to formulated feed“. – доклад

С. Стоянова, Й. Стайков, Г. Желязков, И. Сираков, Г. Николов –„Рибовъдни показатели и качества на месото на дъгова пъстърва(Oncorhynchus mykiss), отглеждана при различни производственитехнологии“. – доклад

Georgiev, D., G. Zhelyazkov, K. Georgieva, S. Kalcheva, A. Atanasoff, D. Zapryanova, “Mineral composition of snail meat (Helix lucorum) cultivated in closed-system snail farm“.

Научна конференция с международно участие „Аграрна наука, екология и бизнес за интелигентен растеж“, СПА хотел „Калиста“ Стараозагорски минерални бани, 25-26 май 2017 г.

G. Zhelyazkov, D. Georgiev, S. Peeva, S. Kalcheva, K. Georgieva, B. Tsvetkov – „Chemical composition and levels of heavy metals in meat of the Cyprinidae family from Zhrebchevo Dam“ – доклад

30 International seminar of ergonomics “Ergonomics and work safety in lifelong human activity”, 9-11 may 2017, Tarnow – Poland

Petya Veleva-Doneva, Georgi Zhelyazkov, Stefka Atanassova – Innovative engineering methods for quality evaluation and food safety – доклад

Международна научна конференция „Ветеринарната медицина в полза на хората“ 6-7 октомври 2017, Стара Загора

P. Y. Yonkova, H. A. Bardarova, G. I. Zhelyazkov, R. S. Simeonov, K. K. Dimitrov, G. Penchev, G. S. Vateva & M. G. Stefanov – Age-related anatomical and microscopic features of the oesophagus and stomach in the rainbow trout (Onchorynchus mykiss) – доклад

2nd Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety Conference, 3-6 October 2017, Stadthalle Erding, Munich, Germany

G. Zhelyazkov, T. Yankovska-Stefanova, E. Mineva, D. Stratev, I. Vashin, L. Dospatliev1, E. Valkova, T. Popova – Risk assessment of some heavy metals in mussels (Mytilus galloprovincialis) and veined rapa whelks (Rapana venosa) for human health – постер

International conference on agricultural science and business – 2018, 10-12 Май 2018 г. Стара Загора, България

G. Zhelyazkov -Effect of monosodium glutamate dietary supplementation on some productive traits of common carp (Cyprinus carpio L.), cultivated in net cages – постер

K. Georgieva, G. Zhelyazkov, Y. Staykov, D. Georgiev – Influence of dietary phytoextracts supplementation on growth performance, chemical composition and fatty acid profile of rainbow trout (Onchorynchus mykiss), cultivated in recirculation system – доклад

ICASAB 2019 TRAKIA UNIVERSITY FACULTY OF AGRICULTURE, ULUDAĞ UNIVERSITY,FACULTY OF AGRICULTURE, 30-31 May 2019.

Kremena Georgieva, Georgi Zhelyazkov, Yordan Staykov, Dian Georgiev – Effect of dietary phytoextracts supplementation on chemical composition of common carp (Cyprinus carpio l.), cultivated in recirculating system.

Втора международна научна конференция „Ветеринарната медицина в полза на хората“ 18-19 октомври 2019, Стара Загора.

L. Tinacci, A. Armani, G. Zhelyazkov, R. Kyuchukova and. D. Stratev – The Bulgarian official seafood list: An urgent need of updating – доклад

P. Yonkova andG. Zhelyazkov Influence of monosodium glutamate supplementation on liver morphology in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) – доклад

Scientific Anniversary Conference 25 years Trakia University May 15, 2020 Starozagorski bani:

Georgiev, Dian, Kremena Georgieva, Georgi Zhelyazkov – Effect ofdietary phytoextracts supplementation on biochemical parameters of common carp (Cyprinus carpio L.) cultivated in a recirculation system.

Georgi Zhelyazkov and Tsvetan Stoev. Effect of cinnamon (Cinnamomum verum) extract on productive traits, economic efficiency and blood biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.)

International Congress on Biological and Health Sciences. Online 26-28 February 2021.

Tinacci L., D. Stratev, G. Zhelyazkov, R. Kyuchukova, M. Strateva, A. Armani, DNA Based Tools to Deter Fraudulent Incidents in Fishery Sector: An Update on the Bulgarian Market Survey.

2 International Aquatic Biotechnology Symposium – 13-14 October 2021 – Istanbul, Turkey.

Tinacci L., D. Stratev, G. Zhelyazkov, R. Kyuchukova, M. Strateva, A. Armani, DNA barcoding as a tool to deter fraudulent incidents on the Bulgarian market: focus on white fish.

International scientific conference: “Tradition and modernity in veterinary medicine”, 08-10.04.2022, Sofia, Bulgaria.

Deyan Stratev, Lara Tinacci, Georgi Zhelyazkov, Ralica Kyuchukova, Mariyana Strateva, Andrea Armani, Seafood labelling at national level: strength and weaknesses of the new official bulgarian list of seafood trade names.

Членство в организации и съюзи:

Член на Националния съюз на зооинженерите в България – 2004 г. – до момента.

Член на Съюза на учените в Стара Загора – 2022 г. – до момента.

Член на редколегията на научно списание „Food Science and Applied Biotechnology“ – 2020 г. – до момента.

Награди

Награда за активно участие в публикационната дейност на Тракийски университет, 2018 г.