Специалност
Технология на храните
Съкращение
ТХ
Област на висше образование
5 Технически науки
Професионално направление
5.12 Хранителни технологии
Професионална квалификация
Инженер-технолог
Образователно квалификационна степен
Бакалавър
Изисквано предходно образование
Средно
Форми на обучение
Редовна
Задочна
Срок на обучение
Редовна - 8 Семестъра
Задочна - 8 Семестъра
Обучаващо звено
Факултет "Техника и технологии" – Ямбол
Дипломираният инженер по „Технология на храните” може да осъществява производствено-технологична и организационно-управленска дейност в съответните подотрасли на хранително-вкусовата промишленост, зърносъхранение, зърнопреработване, хлебопроизводство, производство на хлебни, сладкарски и макаронени изделия, в областта на месодобива и месопреработката, в добива и преработка на птиче месо, в рибовъдното дело и рибопреработвателната промишленост, в преработката на мляко в млечни продукти и тяхното съхранение, в обработката на хранителни субпродукти, в хладилното дело и в търговската сфера, в областта на производството на стерилизирани плодово-зеленчукови консерви, сокове, концентрати и сушени плодове и зеленчуци. Завършилите специалността получават знания в областта на икономиката, организацията и управлението на производството.
Инженер-технологът може да изпълнява ръководни и технологични функции в съответните фирми от хранително-вкусовата промишленост, в хладилното стопанство и в търговската мрежа.
В Тракийския университет се кандидатства с оценки от дипломата за средно образование, както и с оценки от приемни изпити или тестове, на които кандидат-студентът може да се яви през март-април и/или юни-юли.
За специалността "Технология на храните" може да се кандидатства с оценка по избор от следните:
ДЗИ: Български език и литература
ДЗИ: Mатематика
ДЗИ: Химия
Тест: Математика
Тест: Oбщотехническа подготовка
Изпит: Oбща езикова култура
Изпит: Химия
Във формирането на бала за участие в класирането участват и оценките от дипломата по:
Математика
Химия
За повече подробности за приема посетете страницата Прием
*ДЗИ - Държавен зрелостен изпит
График на учебния процес за учебната 2022/2023 г. летен семестър, редовно обучение за специалност "Технология на храните"
I курсII курсIII курсIV курсГрафик на учебния процес за учебната 2022/2023 г. летен семестър, задочно обучение за специалност "Технология на храните" - втори модул
I курсII курсIII курсIV курс