Описание
Магистърската програма ,,Санитарна микробиология и безопасност на храните” има за цел да подготви специалисти, познаващи всички елементи на контрола на храните и това да гарантира безопасността и здравето на консуматорите. Обучението е в задочна форма с продължителност 2 семестъра. Кандидатите трябва да притежават образователно-квалификационна степен ,,бакалавър” или „магистър“ в едно от следните професионални направления: 4.2 Химически науки; 4.3 Биологически науки, 5.11 Биотехнологии, 5.12 Хранителни технологии, 6.1. Растениевъдство; 6.2. Растителна защита; 6.3. Животновъдство; 6.4 Ветеринарна медицина; 7.1. Медицина; 7.4. Обществено здраве. Кандидати от други професионални направления се допускат за обучение, като при тях то е четири семестъра (2 години). Първите два семестъра са подготвителни и дават познания в областта на биологичните науки, химията и физиката. Магистърската програма ще надгради съществуващи теоретични и практически знания и умения в сферата на технологията на производство на храни, микробиологията и биохимията на храните, контрола на биологични, химични и физични опасности в храни. Ще бъдат усвоени нови знания в областта на санитарната микробиология като принципите за бактериологично изследване на околната среда (почви, въздух, вода), основните методи за определяне на чужди вещества в хранителните продукти и във фуражите, методите за оценка на риска и др. Учебните програми по дисциплините са разработени в съответствие с националната и Европейска нормативна база по отношение на изисквания за безопасност на храните, потребностите на пазара на труда и изискванията на работодателите. Магистърската програма по ,,Санитарна микробиология и безопасност на храните” е единствена по рода си, тъй като съчетава уникалността на ветеринарно-санитарната експертиза, санитарната микробиология, технологията на производство на продукти от растителен и животински произход, както и методите за оценка на риска по отношение безопасността на храните.
Реализация
Успешно завършилите магистърската програма ще могат да извършват микробиологични изследвания на хранителни продукти, почва, въздух и вода по съвременни методи; да изолират и идентифицират патогенни, хигиенно-показателни и други микроорганизми, свързани с безопасността на храните; да познават основните заболявания по хората, предизвикани от консумация на храни; да създават и контролират системите за осигуряване на безопасността на технологичните процеси; да разработват нови, да модифицират и оценяват системите за безопасност; да управляват и работят в лаборатории за контрол на храни, води, почви и въздух; да участват в подготовката и разработването на проекти за национални и Европейски програми. Възможности за професионална реализация: държавни и частни лаборатории за анализ и контрол; Българска агенция по безопасност на храните; научни институти и лаборатории; други национални и международни организации, работещи в сферата на безопасността на храните; производствени предприятия и вериги за дистрибуция и хранене; складове и борси, хладилни складове.