Безопасност и качество на храните

Безопасност и качество на храните

Описание

Магистър-инженер технологът придобива високоспециализирани практически и теоретични знания  в областта на научноизследователската и внедрителската дейност; микробиологичните, химичните, технологичните, и законодателните аспекти на контрола на качеството и безопасността на храните; анализа на храните; контрола и управлението на технологичните процеси при производството на качествени и здравословни храни; фирменото управление; управлението на екипи. Магистър-инженер технологът придобива умения да планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено-технологичните процеси, отговорни за безопасността на храните; да анализира и оценява микробиологичните, химичните и физичните опасности при производството на храните; да разработва, внедрява и поддържа системи за управление качеството и безопасността на храните в различни предприятия и структури от хранителната верига и др.

Реализация

Магистър-инженер технолозите със специалност „Безопасност и качество на храните” получават възможност да се реализират като: ръководители на лаборатории, изследователски центрове и институти, свързани с функционирането на ДПП (GМР), системи за анализ на риска (НАССР), интегрирани системи за безопасност и качество (ISО 22000); ръководители на колективи за разработване на нови хранителни продукти, изследователи, научни работници, докторанти; експерти, консултанти и съветници при производството на безопасни и качествени храни; експерти по контрол на качество и безопасност на храните в Българската агенция по безопасност на храните; експерти в отделни фирми и екипи за разработване на НАССР системи, в министерства, ведомства, неправителствени структури (комисия за защита на потребителите) и браншови организации; мениджъри по безопасността и качеството на храните в предприятията за производство и съхранение на храни.

Обща информация

Специалност

Безопасност и качество на храните

Съкращение

БКХ

Област на висше образование

5 Технически науки

Професионално направление

Хранителни технологии

Професионална квалификация

Магистър – инженер технолог

Образователно квалификационна степен

Магистър

Изисквано предходно образование

Бакалавър

Форми на обучение

Редовна

Срок на обучение

2 семестъра / 4 семестъра

Обучаващо звено

Факултет "Техника и технологии"- гр. Ямбол
Балообразуване

Състезателният бал за магистърските програми от Аграрния, Ветеринарномедицински, Педагогическия, Стопанския факултети, Факултет „Техника и технологии” и за ОКС „Магистър“ по „Здравен мениджмънт“ към Медицински факултет на университета се формира като средно аритметична от средния успех от дипломата за висше образование в ОКС „Бакалавър“ и оценката от държавния изпит.

Такса за кандидатстване

Такса за кандидатстване за учебната 2024/2025 г.

Такса за кандидатстване 60 лв. 

От такса за участие в конкурса се освобождават:

а/ лица с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто – удостоверява се с решение на ТЕЛК;

б/ кръгли сираци до 25-годишна възраст, навършена в годината на кандидатстването – удостоверява се с актове за смъртта на родителите и лична карта на кандидат-студента.

в/ лица, които към момента на навършване на пълнолетие са с предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето – настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или специализирана институция –  удостоверява се със служебна бележка от съответния дом;

г/ военноинвалиди и военнопострадали;

д/ майки (бащи) с три и повече деца – представят се удостоверения за раждане на децата и лична карта на родителя.

Половин такса плащат близнаци, когато и двамата кандидатстват в ТрУ – представят се удостоверения за раждане.

График за кандидатстване

Подаване на документи - онлайн, или на място в Тракийски университет - ректорат, или във ФТТ – Ямбол и в бюрата наЦКПИ:

от 02.09.2024 г. до 30.09.2024 г.

  • Записване на студенти от І-во класиране:

от 04.10.2024 г. до 09.10.2024 г.

  • ІІ-ро класиране за места, субсидирани от държавата и ІІ-ро класиране за обучение срещу заплащане:

на 10.10.2024 г.

  • Записване на студенти от ІІ-ро класиране:

от 11.10.2024 г. до 15.10.2024 г.