Описание
В тази магистърска програма могат да се обучават лица след завършено висше образование в ОКС „Бакалавър”, „Професионален бакалавър“ или „Магистър“ в професионални направления от област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика, професионално направление 4.2. Химически науки, 4.3. Биологически науки; област на висше образование 5. Технически науки, професионално направление 5.11. Биотехнологии и 5.12. Хранителни технологии; и област на висше образование 7. Здравеопазване и спорт, професионално направление 7.1. Медицина, 7.4. Обществено здраве и 7.5. Здравни грижи. Обучението се осъществява по програма с интердисциплинарен характер, която включва дисциплини от научните области на биологически науки, хранителни науки и технологии, заедно с медицинската наука и здравните грижи. Мултидисциплинарният характер на програмата отразява връзката между състава и качеството на храните, процеса на хранене и човешкото здраве. Учебният процес съчетава академично обучение с придобиване на нужните теоретични знания и практическите умения и компетентности за прилагане на принципите на здравословното и диетично хранене; въвеждане на съвременни решения в създаването на хранителни режими при здрави хора и пациенти с различни заболявания или за превенция на такива; разработване и анализ на нови храни, хранителни продукти и хранителни добавки с цел обогатяване на традиционното меню в помощ на профилактиката и лечението на социално-значими заболявания и индивидуалните физиологични и генетични характеристики на пациента. Обучението е с продължителност 2 семестъра и и завършва с държавен изпит или с разработване и защита на дипломна работа.
Реализация
Специалистите, придобили ОКС „магистър“ по „Хранене и биомедицина“ имат възможности за реализация и кариерно развитие - самостоятелно или в екип в различни области като държавни и частни здравни заведения и мрежи, структури и отдели на Министерството на здравеопазването, медицинските университети, факултети и колежи; консултантски и експертни организации, работещи в областта на здравеопазването, хранителните технологии и социалната сфера; консултантска дейност към центрове за коригиране на теглото, санаториуми, клиники, детски градини, ученически и студентски столове, млечни кухни, хосписи, старчески домове, уелнес и спа центрове, спортни диспансери, спортни центрове и др.; научно-изследователска и развойна дейности в държавни и частни производствени предприятия от хранителната и фармацевтична индустрии, специализирани центрове, лаборатории за контрол и анализ на храни и хранителни продукти; учебно-преподавателска и научноизследователска дейност в специализирани средни и висши учебни заведения и научни организации.